“Следећа генерација” тема је којом се ове године обиљежава Европски дан паркова, а Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе своје активности посветило је управо најмлађима. 

У националним парковима Дурмитор, Ловћен и Скадарско језеро кроз различите едукативне радионице обиљежен је овај значајан еколошки датум. 

Малишани из вртића “Еко Бајка” са Жабљака посјетили су Центар за посјетиоце, разговарали са едукаторима о важности биљака и животиња, а кроз цртеже показали своју креативност, али и бригу о природи.

За ученике Гимназије са Цетиња одржана је презентација са освртом на значај шума у заштићеним подручјима, а посебан акценат је био на врсти бора муника који расте у НП Ловћен. Стручни сарадник из области шумарства Слободан Стијеповић упознао је ученике са проблемом деградације шуме мунике, као и да је ЈПНПЦГ препознало тај проблем и приступило његовом ррјешавању кроз Ласпех пројекат.  

Европски дан паркова обиљежен је и у НП Скадарско језеро. За ученике седмог разреда из ОШ “Др Драгиша Ивановић” и ОШ “Владика Данило” организована је пјешачка тура од Вирпазара према Годињу. Дjеца су имала прилику да сазнају више о значају биодиверзитета, његовој заштити, али и да упознају карактеристичне врсте самог Скадарског језера. Посебно им се допао истраживачки дио радионице када су уз помоћ поједностављених кључева за одређивање биљака сами открили неке врсте. Такође су посматрали птице и имали прилику да, осим типичних мочварних птица, виде и пеликане на води.

Европски дан паркова обиљежава се 24. маја у знак  сјећања на прве Националне паркове у Европи.

Written by Mariana Mihajlovic