September 3, 2021 Uncategorized @me Nema komentara

Позивамо вас да заједно обиљежимо Дан Националног парка Дурмитор 6. септембра 2021, уз низ промотивних и едукативних активности које имају за циљ да посјетиоце упознају са значајем и богатсвом овог заштићеног подручја.

Поводом Дана НП Дурмитор биће организована промотивна вожња електричним возом од центра града до Центра за посјетиоце за дјецу из Основне школе “Душан Обрадовић” и вртића “Еко –бајка” са Жабљака, као и едукативна радионица посвећена дивокози.  

У термину од 12 до 15 часова посјетиоци ће моћи да уживају у бесплатној вожњи чамцима по Црном језеру.

За љубитеље активног одмора биће организована пјешачка тура Барно – Змиње – Црно језеро са почетком у 10 часова (окупљање код рампе националног парка).

У Управној згради НП Дурмитор од 10 до 12 часова сви заинтересовани ће имати прилику да посјете изложбу лептира и инсеката и сазнају више о њиховој разноврсности и значају, као и улози коју национални парк има у њиховој заштити.

Дурмитор је проглашен националним парком 1952. године, а од 1980. налази се на УНЕСКО Листи Свјетског природног и културног насљеђа. Парк обухвата масив планине Дурмитор, кањоне ријека Таре, Драге, Сушице и највиши дио кањонске долине Комарнице, са којих се уздижу бројни планински врхови, од којих је њих 48 са преко 2.000 метара надморске висине. Дурмитор красе 18 ледничких језера названих „горске очи“. Кањон ријеке Таре, чија је висина 1.600м изнад нивоа ријеке проглашен је за Свјетски еколошки резерват.

Written by Mariana Mihajlovic