OBAVJEŠTENJE za vlasnike šuma u NP Prokletije

Obavještavaju se svi vlasnici nepokretnosti koji u posjeduju šume unutar granica NP Prokletije imaju pravo da podnesu zahtjev/e za doznaku za uklanjanje drve mase u šumama u privatnoj svojini radi sačinjavanja godišnjeg plana gazdovanja šumama u privatnoj svojini za 2025. godinu.

 

Šta je plan gazdovanja šumama?

Plan gazdovanja šumama u privatnoj svojini je dokument koji definiše načine održivog korišćenja šumskih resursa, očuvanja biološke raznovrsnosti, kao i prevenciju šteta od prirodnih i ljudskih faktora. Ovim planom se obezbjeđuje zaštita i unapređenje šumskih ekosistema, kao i ostvarivanje koristi za vlasnike.

 

Šta je potrebno za podnošenje zahtjeva?

Za podnošenje zahtjeva potrebna su sljedeća dokumenta:

1. Zahtjev za doznaku (Obrazac zahtjeva možete preuzeti na adresi NP Prokletije);

2. List nepokretnosti / Posjedovni list i skica parcele;

3. Ovjerena fotokopija lične karte;

4. Ukoliko postoji više suvlasnika - nepohodna ovjerena saglasnost suvlasnika i

5. Privatni vlasnici, čije su površine pod šumom veće od 5ha, da uz zahtjev za 2025. godinu prilože i izrađen elaborat kojim se definiše godišnji etat za period od 10. godina.

 

Kako podnijeti zahtjev?

Zahtjeve možete podnijeti lično u prostorijama uprave NACIONALNOG PARKA PROKLETIJE na adresi: Plav, Čaršijska 1. broj 1. ili putem elektronske pošte na email npprokletije@nparkovi.me.

 

Rok za podnošenje zahtjeva:
Zahtjevi se mogu podnositi do 1. decembra 2024. godine.

 

Napomena:

- zabranjeno je pustošenje šuma, izmjena ili narišavanje postojećih prirodnih ekosistema, otvaranje novih puteva i uspostavljanje novih vlaka za izvlačenje drvnih sortimenata i

- zavisno od stepena zaštite zabranjuju bilo kakve aktovnosti u I zoni, dok II zona omogućava uklanjanje isključivo drveta iz sanitarnih razloga, a III zona dozvoljava liberalniji model korišćenja šuma, a koji neće ugroziti razvoj prirodnih ekosistema na datom području.

 

Nepotpuni, neuredni ili neblagovremeni zahtjevi neće biti odobreni.

 

Dodatne informacije:

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili vam je potrebna pomoć u vezi sa postupkom, slobodno se obratite putem telefona +38267953059 ili e-maila. Naš cilj je da vas podržimo u očuvanju i održivom korišćenju šumskih resursa.

 

 

               

U ostalim vijestima