Dan ekološke države

Dan ekološke države

Petak, 20-sep.-2024

Crna Gora je proglašena ekološkom državom 20. septembra 1991. godine, što je jedinstven trenutak u istoriji zemlje i regiona. Ova odluka je donijeta na zasijedanju Skupštine Crne Gore na Žabljaku, a sam čin je bio odraz težnje Crne Gore ka očuvanju prirodnih resursa i održivom razvoju. Ova deklaracija je zasnovana na činjenici da Crna Gora ima bogatu i raznoliku priroduod planinskih masiva i prostranih šuma do jadranske obale i Skadarskog jezera. Tokom decenija, Crna Gora je prepoznata po svojim nacionalnim parkovima (Durmitor, Lovćen, Biogradska gora, Skadarsko jezero i Prokletije) koji čine značajan dio ekosistema zemlje.  Naša država se i dan danas trudi da unaprijedi segmente u cilju daljeg održavanja i poboljšanja njene situacije na polju ekološke države.

 

Shodno tome, u petak 20.09.2024. godine sa početkom u 17:30h, obilježiće se dan proglašenja Crne gore ekološkom državom. Program će biti baziran , prije svega, na djecu jer njihovo upućivanje  od malih nogu je od velikog značaja za njihovo dalje obrazovanje, kulturu i razvijanje svijesti o životnoj sredini. Od 17:30h do 19:00h djeca će na bini moći uživati u programu „Čiste igre“, za koji je zadužen Žarko Žabac,a  koji obuhvata animiranje ekološkim i ne ekološkim materijalima, uz postavljanje pitanja kao i poklone za djecu. Paralelno, najmlađi se mogu priključiti i programu „Mjuziklaže“, realizovan od strane Muzičkog centra Crne Gore,  u okviru kojeg će djeca usavršavati motoričke vještine, osjećaj za kreativnost a i svijest za životnu sredinu, tj. upoznaće se s tim koliko je važno da čuvamo prirodu i ne uništavamo je materijalima koji nisu razgradivi, a sve to kroz izradu maketa muzičkih instrumenata od recikliranih materijala. Djeca će se moći upoznati  sa nacionalnim parkovima uz rendžere i edukativnu radionicu koju organizuje JP Nacionalni parkovi Crne gore „Likovna edukativna radionica sa rendžerom“. Djeca će proširiti svoje znanje o nacionalnim parkovima fotografišući sa rendžerom, crtanjem kao i   i bojanjem poznate Upoznaj, oboji – saznaj, zavoli“ bojanke, čiju formu predstavljaju simboli naših nacionalnih parkova. Ozi ozon radionica Agencije za zaštitu životne sredine kroz igru daje prakticne savjete  kako da se na bezbjedan način uživa na suncu i kako da se doprinese očuvanju ozonskog omotača.

 

Nakon programa za djecu, slijede pozdravni govori i obraćanje ministra ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, a potom i emitovanje filma „Da li ti nedostajem?“, koji je sniman za  potrebe Ministarstva u produkciji „Cezam production“ , a čiji je cilj da cjelokupno društvo podsjeti na blagodeti prirode i njenu veličanstvenost i značaj. Film govori o otuđenosti čovjeka od prirode i ponovnoj rekonekciji sa istom, a sniman je u magičnom ambijentu nacionalnog parka Prokletije.

 

Nakon filma, naš poznati KIC pop hor, koji je za veoma kratak period postao omiljen u Crnoj Gori, a po mnogo čemu jedinstven i u regionu, zatvoriće događaj.

U ostalim vijestima