Predstavljeni rezultati projekta podržanog od stra...

Predstavnice Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore Željka Vuković i Marina Kojović prisustvovale su konferenciji ,,Promocija održivog razvoja kroz UNESCO programe i lokalitete", održanoj u sjedištu organizacije u Veneciji. UNESCO Office in Venice
 
Petnaest odabranih UNESCO-ovih lokacija iz Evrope i Sjeverne Amerike okupilo se u Veneciji, kako bi predstavili rezultate, razmijenili iskustva, ali i podijelili praktična znanja i inovativna rješenja za promovisanje održivog razvoja.
 
 
Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta ,,Smanjenje pojave šumskih požara u Nacionalnom parku Durmitor i slivu rijeke Tare". U okviru ovog projekta predviđen je inovativan način borbe protiv šumskih požara, a sve sa ciljem očuvanja i zaštite vrijednih ekosistema, smanjenje prinudne migracije i stradanja životinja, kao i nastanka materijalne štete.
 
Projektom je posebna pažnja posvećena edukaciji djece i mladih. Umjetnik Nikica Raičević izradio je prigodan edukativni materijal u vidu pet slika na platnu kako bi djeci što bolje približili odnosi između biljaka, životinja i gljiva, kao i živi svijet plodnog zemljišta.
 
Projektom je obuhvaćeno devet osnovnih škola iz pet opština koje gravitiraju NP Durmitor.
U ostalim vijestima