Nacionalni park Durmitor obilježava svoj dan

Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa Centrom za kulturu i Turističkom organizacijom Žabljak obilježavaju Dan Nacionalnog parka Durmitor, na platou Crnog jezera, u subotu, 7. septembra 2024.godine, sa početkom u 11.00 časova.

 

U uvodnom dijelu programa nastupiće Kulturno-umjetničko društvo „Radoje Dakić Brko“ sa pjesmama i igrama sa durmitorskog područja.

 

Svi zainteresovani posjetioci biće u prilici da uživaju u aktivnom odmoru u zaštićenoj prirodi, posjete sajam domaćih proizvoda i probaju kačamak pripremljen po tradicionalnoj recepturi, ali i da se upoznaju sa starim zanatima i vještinama lokalnog stanovništva.

 

Edukatori Nacionalnog parka organizovaće likovno-edukativne radionice na temu „Upoznaj Durmitor“ u cilju upoznavanja najmlađih sa vrijednostima ovog zaštićenog područja. Takođe, u periodu od 11-13 časova svi ljubitelji aktivnog odmora imaće priliku da besplatno koriste kajake i drvene čamce na Crnom jezeru, kao i bicikle koji će biti na raspolaganju kod Upravne zgrade NP Durmitor. U istom periodu biće besplatan i prevoz turističkim vozićima koji će saobraćati trasom od „Hotela Soa“ do parkinga kod rampe ka Crnom jezeru. Preporučujemo pješačenje edukativnom stazom oko Crnog jezera, stazu „Vodenice na Mlinskom potoku“ i stazu „U zagrljaju šume i tri jezera“. 

 

Podsjećamo da je Nacionalni park Durmitor osnovan 1952. godine. Zbog prirodnih rijetkosti, očuvane flore i faune, ambijentalnih i kulturno-istorijskih vrijednosti, UNESCO je 6. septembra 1980. godine donio odluku o upisu NP Durmitor u Spisak svjetske kulturne i prirodne baštine. Rijeka Tara sa svojim kanjonom, 1977. godine je uvrštena u Listu rezervata biosfere za očuvanje i istraživanje ekosistema u okviru UNESCO programa „Čovjek i biosfera” (M&B).

U ostalim vijestima