Očuvanje šuma u NP Prokletije: Uspješna akcija suz...

JPNPCG intenzivno sprovodi aktivnosti na spriječavanju širenja potkornjaka u šumama NP Prokletije, a Služba zaštite tog parka primijetila je i manje nelegalnih aktivnosti kada je sječa u pitanju.
 
Pored saradnje sa nadležnim državnim institucijama i organima JPNPCG je uložilo dodatne napore da ostvari saradnje sa društveno odgovornim kompanijama kako bi se realizovala nabavka što većeg broja feromonskih klopki, a sve u cilju zaštite šuma.
 
Takođe, JPNPCG postupa u skladu sa Zakonima i prati smjernice, mišljenja i upute koje stižu od stručne Komisije osnovane sa ciljem utvrđivanja zdravstvenog stanja šuma i koraka koje treba preduzeti za očuvanje.
 
 

Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS), Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) i Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) uspješno su realizovali akciju suzbijanja potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije. Postavljanjem 160 feromonskih klopki, uhvaćeno je gotovo 15 miliona jedinki ovog štetnog insekta, čime je sačuvano oko 100 hiljada stabala.

 

Na osnovu terenskih obilazaka i sprovedenih analiza, utvrđeno je da su žarišta potkornjaka u šumama NP Prokletije najviše koncentrisana uz puteve i katune. Ovi rezultati jasno ukazuju da su ilegalne sječe i nepravilna obrada drveća glavni uzrok prisustva potkornjaka u ovom zaštićenom području. Nepropisno izvedene sječe, ostavljanje panjeva na visini od jednog metra, neoguljeno drvo, kao i neizvlačenje ostataka debala iz šume, stvorili su idealne uslove za razmnožavanje ove štetočine.

 

 

Suva i uništena stabla koja su ostala u šumi ne predstavljaju izvor zaraze. Naprotiv, njihova sječa i uklanjanje bi nanijeli veću štetu, posebno mladim stablima koja su već počela da obnavljaju šumu. Insistiranje na sječi oboljelih stabala u NP Prokletije može imati za cilj ostvarivanje finansijske dobiti, ali bi ujedno dovelo do uništavanja podmlatka i dodatnog ugrožavanja šumskih ekosistema.

 

MERS, EPA i NPCG će nastaviti sa sprovođenjem Akcionog plana za borbu protiv potkornjaka, postavljanjem dodatnih klopki i redovnim praćenjem stanja na terenu.

U ostalim vijestima