Priznanje nadzorniku NP Prokletije

Svjetski dan rendžera - 31. jul danas smo obilježili uručivanjem prigodnog priznanja nadzorniku Nacionalnog parka Prokletije sa ciljem da skrene pažnju na složenost i izazove sa kojima se susrijeću Službe zaštite NPCG tokom obavljanja svog rada.
 
Pomoćnica direktora Javnog preduzeća za zaštitu, održivi razvoj i turizam Ivana Milović i direktor NP Prokletije Miralem Metjahić priznanje su uručili nadzorniku Sirhanu Mrkuliću, za doprinos zaštiti i očuvanju prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog zaštićenog područja.
 
„Uručivanjem priznanja nadzorniku NP Prokletije, simbolično smo uručili priznanje svim nadzornicima u Službama zaštite NPCG jer svojim radom doprinose očuvanju prirodne i kulturne baštine najvrijednijih prostora Crne Gore,‟ poručila je Milović.
 
Podsjećamo da je prije 20-tak dana izbio je požar na izuzetno nepristupačnom terenu, ali da je uz iskustvo i požrtvovanje nadzornik Sirhan uspio da se izbori sa vatrenom stihijom i zaštiti Grebaje i ovaj dio Nacionalnog parka.
 
Službe zaštite svih NPCG na terenu su tokom 24 časa, 365 dana u godini i prvi su na liniji odbrane zaštićenih područja u suzbijanju nezakonitih aktivnosti, a ujedno i na raspolaganju posjetiocima i svim korisnicima prostora.
 
 
Direktor NP Prokletije Miralem Metjahić takođe je istakao rad nadzornika Mrkulića i ukupnu posvećenost Službe zaštite tokom gašenja požara u ovom Parku.
 
„Brzom reakcijom i posvećenošću, nadzornik Mrkulić je u kratkom vremenskom periodu ugasio požar gdje je bila ugrožena ne samo priroda već i imovina lokalnog stanovništva. U to ime, ispred Nacionalnog parka i u svoje ime, zahvaljujem mu se na nesebičnom zalaganju.‟
 
Svjetski dan rendžera 31. jul obilježava se širom svijeta kako bi im se odala počast za posao koji rade u različitim uslovima, djeluju u kriznim situacijama i bore se sa različitim nepravilnostima na terenu – a sve u cilju zaštite i očuvanja prirode. Svjetski dan rendžera obilježava se od 2007. godine, a utvrdila ga je Međunarodna rendžerska federacija. 
U ostalim vijestima