Neodgovornim korišćenjem bespilotne letjelice u NP...

 
JPNPCG oštro osuđuje ovo nezakonito djelo posebno ističući da je NP Durmitor jedinstveno prirodno područje čiji je zaštitni znak upravo ova ugrožena i zaštićena vrsta čija je populacija, nakon višegodišnjih mjera zaštite i napora preduzeća i drugih nadležnih institucija, stabilna i u porastu. Ističemo da je ovim postupkom došlo do uznemiravanja životinjskog svijeta što je zabranjeno shodno Zakonu o zaštiti prirode i Zakonu o nacionalnim parkovima, a posebno u periodu razmnožavanja, ishrane, hibernacije ili migracije. Istovremeno, dronovi stvaraju buku i narušavaju mir što negativno utiče na faunu. Nacionalni parkovi će sve slučajeve uznemiravanja životinja prijaviti nadležnim organima kako bi se počinioci istih pravovremeno sankcionisali.
 
Većina zemalja zabranjuje korišćenje dronova u nacionalnim parkovima, a razlog za to između ostalog su i upozorenja stručnjaka da upotreba bespilotnih letjelica šteti biodiverzitetu i uznemirava životinjski svijet parkova.
 
Naglašavamo da u granicama NPCG nije dozvljeno korišćenje dronova bez prethodno dobijenih saglasnosti od nadležnih državnih organa, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Agencije za zaštitu životne sredine i uz odobrenje Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.
 
U narednom periodu u saradnji sa nadležnim državnim organima preduzimaćemo intenzivne radnje na kontroli i suzbijanju svih vrsta nezakonitih radnji u nacionalnim parkovima. Ovim putem apelujemo na sve posjetioce i korisnike prostora da poštuju unutrašnji red i pravila ponašanja u nacionalnim parkovima. Prema važećoj zakonskoj regulativi osoba koja upravlja dronom smatra se vođom vazduhoplova, i u slučaju prekršaja primjenjuju se kaznene odredbe propisane Zakonom o vazdušnom saobraćaju. Kazne mogu biti u iznosu od 500 do 2.000 eura.
 
Shodno Zakonu o nacionalnim parkovima novčanom kaznom od 1.000 eura do 40.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako snima ili fotografiše u komercijalne svrhe bez odobrenja, a fizičko lice novčanom kaznom od 100 eura do 4.000 eura.
U ostalim vijestima