UNESCO- Edukacija djece o smanjenju pojave šumskih...

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore među 5 je izabranica UNESCO-vog programa „Promocija održivog razvoja kroz UNESCO programe i lokalitete“ koji finansira abrdn Dobrotvorna fondacija, a u okviru kojeg će se tokom 2024. sprovoditi projekat “Smanjenje pojave šumskih požara u NP Durmitor i kanjonu rijeke Tare”. 
 
Nacionalni park Durmitor je UNESCO lokalitet svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa. U okviru ovog programa predviđen je inovativan način borbe protiv šumskih požara, a sve sa ciljem očuvanja i zaštite vrijednih ekosistema, smanjenje prinudne migracije i stradanja životinja i nastanka materijalne štete.
 
Projektom je posebna pažnja posvećena i edukaciji djece i mladih. Kako bi se što bolje približili odnosi između biljaka, životinja i gljiva, kao i živi svijet plodnog zemljišta, umjetnik Nikica Raičević je kroz volonterski rad edukativne materijale za djecu obogatio sa pet slika koje su u vidu postera pripremljene za osnovne škole. 
 
 
U projektu su učestovali JU Obrazovni centar Plužine OS Dusan Obradovic JU Oš Vuk Knežević JU OŠ "Bogdan Kotlica" - Boan, Šavnik JU Obrazovni centar - Šavnik Osnovna škola "Aleksa Đilas Bećo" Mojkovac OŠ „Boško Buha“ iz Pljevalja, OŠ "Dušan Ivović“ iz Kosanice, OŠ „Mihailo Žugić“ iz Odžaka.
 
Predviđene su i edukativne aktivnosti za studente biologije, šumarstva i turizma. Kako bi im prenijeli znanja i iskustva koja im mogu biti do pomoći studenti će biti uključeni u terenske aktivnosti uz pratnju čuvarske službe NP Durmitor, kao i praktičnim lekcijama o upotrebi satelita u procesu ranog otkrivanja požara.
 
Osim Crne Gore, koja u programu učestvuje sa nacionalnim parkom Durmitor, učesnice su i Francuska, Rumunija, Engleska i SAD.
 
U ostalim vijestima