Ne berite lokvanje

Ne berite lokvanje

Sreda, 21-avg.-2024
Sa početkom turističke sezone u NP Skadarsko jezero primijećen je zabrinjavajući trend ubiranja bijelog i žutog lokvanja što može dovesti do smanjenja populacije ove vrste, ugroziti stanište i cjelokupni ekosistem ovog parka.
 
Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore apeluje na sve posjetioce da se suzdrže od ovih aktivnosti koje ugrožavaju vitalni dio ekosistema NP Skadarsko jezero. Bijeli i žuti lokvanj su sastavni dio staništa prirodne eutrofne vode sa vegetacijom Magnopotamion i Hydrocharition i dio su ekološke mreže Natura 2000.
 
Lokvanji igraju ključnu ulogu u održavanju biološke ravnoteže, pružajući dom i hranu mnogim životinjskim vrstama, uključujući ptice, ribe, razne insekte i dr.
 
Takođe, pozivamo sve vlasnike plovila i agencije koje organizuju prevoz turista na Skadarskom jezeru da poštuju pravila, čuvaju prirodu i štite ove krhke ekosisteme.
 
Podsjećamo da je ubiranje lokvanja protivzakonita aktivnost, da su u nacionalnim parkovima zabranjene sve radnje koje mogu ugroziti biljni i životinjski svijet, kao i da šteta nanijeta prirodi ima dugoročne posljedice po biodiverzitet.
 
Pozivamo sve na zajedničku odgovornost u očuvanju prirode i biodiverziteta parkova. 
U ostalim vijestima