Националне паркове Црне Горе очекује успјешна туристичка сезона, а последњи подаци за прву половину јула говоре да је посјета заштићеним подручјима за 6 одсто већа него рекордне 2019. године, саопштено је на данас одржаном Управном одбору Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе

Подаци за прву половину јула 2019. и за исти период текуће године показују да је у НП Биоградска гора остварен приход већи од 28 одсто, у НП Ловћен 49 одсто, а у НП Скадарско језеро 26 одсто. У Националном парку Дурмитор остварена посјета и приход је у односу на 2019. годину 90 одсто, док јеу НП Проклетије тај проценат 87 одсто.

Предсједница Управног одбора Марина Јочић упознала је чланове одбора са бројним иницијативама које су покренуте у претходном периоду, али и указала на проблеме са бирократијом и државном администрацијом која успорава рад предузећа, па самим тим представљају кочницу бољемпословању предузећа. 

„Држава нас спутава. Још чекамо да буде усвојен План привремених објеката за националне паркове, а туристичка сезона је у јеку. Одлука о накнадама за коришћење добара националних паркова такође чека у фиоци ресорног Министарства. Ту је много иницијатива и велике амбиције, али нас успорава бирократија и чекање одговора однадлежних државних органа“, казала је Јочић. 

У претходном периоду Управни одбор и Управа ЈПНПЦГ покренули су бројне иницијативе међу којима су израда Колективног уговора како би се побољшао статус и зараде запослених у ЈПНПЦГ, преузимање ресторана на Скадарском језеру, отварање кафе барова на Црном и Биоградском језеру, организоване вожње туристичким возићима у НП Ловћен и Дурмитор, као и уређење и издавање бунгалова на Ловћену. 

Покренуте су иницијативе за отварање нових сувенирница у Управној згради НП Биоградска гора у Колашину и на Жабљаку, рађено је на четири нова ИПА пројекта, а инициран је завршетак инфраструктуре и реконструкцијаУправне зграде у НП Скадарско језеро, отварање тематског центра на Вирпазару, остваривање партерства са Турском агенцијом за сарадњу Тика, стављање у функцију планинарског дома Сушица.

Иницијативе су покренуте и за отварање нових наплатних пунктова на Ријеци Црнојевића, Сушици и Тодоровом долуна Дурмитору, постављање камера за надзор водене површине у НП Скадарско језеро, набавка комбија за организацију рафтина на ријеци Тари, уређење и управљање паркингом на Вирпазару. Такође, иницирана је и набавка првог чуна за флоту НП Скадарско језеро којом ће бити обогаћена туристичка понуда овог парка.

На данас одржаној сједници Управни одбор донио је Одлуку о расписивању јавног позива за куповину земљишта за изградњу објекта за потребе запослених у НП Проклетије, а у оквиру којег ће бити и сувенирница и радионица за израду сувенира и производа од дрвета.

Такође, усвојена је одлука о давању у закуп земљишта у државној својини у НП Скадарско језеро, као и одлука да се додијели помоћ у износу од 1000 еура госпођи Јулки Попадић са Жабљака којој је прије неколико дана изгорела кућа.

Written by Mariana Mihajlovic