Данас је у просторијама ЕУ Инфо центра у Подгорици одржана презентација активности које је Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе спровело у оквиру пројекта „ЛАСПЕХ“ (Low Adriatic Species and Habitat). Овај пројекат, реализован у оквиру програма прекограничне сарадње Интеррег-ИПА ЦБЦ Италија-Албанија-Црна Гора који финансира Европска унија, има за циљ промоцију и унапређење заштите биодиверзитета у јужном Јадрану. 

Као један од партнера на пројекту, ЈПНПЦГ је израдило план конзервације станишта ендемске врсте мунике (pinus heldreichii H. Christ 1863) на територији НП Ловћен. У име овог јавног предузећа, данашњем скупу обратила се Јелена Кљајевић, директорица ЈП НПЦГ, која је оцијенила да прекогранична сарадња, поред размјене искуства, посебно доприноси приближавању Црне Горе вриједностима које баштине европске институције у циљу заштите природе и животне средине.

„С обзиром на то да су у Црној Гори до сада урађени конзервацијски планови за само пар биљних врста, овај план је веома значајан, јер представља пионирске кораке у тој области,“ изјавила је на данашњој презентацији проф. др Данка Цаковић, ауторка конзервацијског плана.

„Конзервацијским планом прикупљени су и обрађени теренски подаци о факторима који негативно утичу на циљну састојину и предложене конкретне мјере у циљу заштите станишта.“

Активностима у склопу пројекта „ЛАСПЕХ“, Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе успјело је да унаприједи станиште мунике, заустави негативне процесе и омогући несметан природан развој ове ендемске врсте, оцијенио је Слободан Стијеповић, стручни сарадник за област шумарства ЈПНПЦГ. 

„Појединачно уклањање стабала црног бора, постављање потпорних зидова и успостављање микролокација за спонтано обнављање мунике главне су активности спроведене на терену.“

Захваљујући видљивости пројекта „ЛАСПЕХ“, Pinus heldreichii постао је тема од значаја у јавним расправама и конзервацијској политици очувања биодиверзитета и станишта, сматра Маша Вучинић, стручна сарадница за заштиту флоре и вегетације у ЈПНПЦГ. 

„ЛАСПЕХ је пројекат који је освијестио потребу за заједничким и стратешким планирањем конзервације, не само интердисциплинарним, већ и мултидисциплинарним приступом,“ изјавила је она.

Written by Mariana Mihajlovic