Дрвена скулптура дивокозе, заштитног знака Националног парка Дурмитор, постављена је поводом обиљежавања Европског дана паркова на платоу код Црног језера. 

Израда скулптуре дио је раније започетог пројекта “Скулптуре паркова”, који је  реализован  под окриљем иницијативе Дани европске баштине за 2018. са темом „Умјетност дијељења“. 

Пројектом је предвиђена израда скулптура животиња које представљају идентитет паркова у природном и културолошком смислу. У НП Биоградска гора већ постоји скулптура мрког медвједа у камену, а у НП Ловћен двије скулптуре вука у дрвету старе букве чији су корјени у земљи.

На простору Дурмитора људи и природа су одувјек остављали свој траг. 

Оно што природа остави недовршено довршава вјештина, односно давање облика и душе дрвету трансформишући постојећа стабала у дрвене скулптуре. Кроз умјетнички израз и форму скулптуре дивокозе, желимо указати на исконску везу између умјетности и природе, а скулптура ће се користи и као допуна постојећим елементима презентације, промоције и едукације. Вриједност и јединственост скулптуре одражава имиџ НП и огледа се у поштовању традиционалних модела, очувању културног пејзажа заштићеног подручја и његове цјеловитости и аутентичности.

Скулптура дивокозе је умјетнички рад академског умјетника Љубодрага Мрдовића из Мојковца, док је аутор идејног пројекта етнолог у ЈПНПЦГ Снежана Вукотић.

Written by Mariana Mihajlovic