Појачане активности службе заштите Националног парка Скадарско језеро већ дају видљиве резултате у борби против криволова за вријеме риболовног забрана, закључено је данас на редовном недјељном састанку који су предсједница УО Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе Марина Јочић и директорка Јелена Кљајевић одржале са руководством НП Скадарско језеро.

На састанку је анализиран учинак језерских патрола током прошлог викенда, када је одузето 26 мрежа за излов рибе у рејонима Кораћица и Пантовац, заплијењена 3 пловила у рејону Витоја и Плавница, а више лица процесуирано и предато надлежним органима. Успјех ових акција улива повјерење у нови оперативни приступ сузбијању криволова на језеру, који је дефинисан и договорен на данашњем састанку.

Закључено је и да досадашње понашање тужилаштва – конкретно, учестало избјегавање ОДТ да лица ухваћена у криволову адекватно процесуира у складу са чл. 326 Кривичног законика (незаконит риболов) – представља непремостиву блокаду у борби новог руководства ЈПНПЦГ против криволова.

Такође, констатовано је да су помоћ државе и ближа сарадња са органима граничне полиције неопходан услов да би санација криволова на површини већој од 370 квадратних километара Националног парка Скадарско језеро била могућа.

Written by Mariana Mihajlovic