Предсједница УО Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе Марина Јочић данас се, са својим сарадницима, састала са потпредсједником Владе Црне Горе др Дританом Абазовићем, којом приликом су размотрене могућности будуће сарадње између овог јавног предузећа и Владе Црне Горе, као и кључни изазови са којима се суочава ново руководство ЈПНПЦГ у својим напорима санације наслијеђених проблема и завођења реда на на територији националних паркова.

На састанку је констатована неопходност ближе сарадње између служби заштите националних паркова и јединица граничне полиције, како на Скадарском језеру, тако и у осталим националним парковима чија се територија налази уз линију државне границе. Договорена је помоћ службама заштите ЈПНПЦГ у набавци адекватне опреме, као и појачан ангажман полицијских снага у циљу сузбијања криволова и осталих незаконитих радњи на територији националних паркова.

Борба против криволова и завођење реда на терену у овом тренутку спадају у централне приоритете новог руководства ЈПНПЦГ, које у Влади Црне Горе види природног партнера за остваривање тог циља. 
„Веома сам задовољна исходом разговора са потпредсједником Владе, који је показао слух за наше проблеме и спремност да, у оквиру својих надлежности, на различите начине изађе у сусрет потребама националних паркова и реформама које спроводи нова управа“, изјавила је Јочић.

Потпредсједник Владе Црне Горе др Дритан Абазовић, наглашавајући значај заштите животне средине, саопштио је да пет националних паркова представља највеће богатство Црне Горе и недовољно искоришћен туристички потенцијал наше државе. Абазовић је саговорнике упознао са посвећеношћу Владе реформама у области преговарачкох поглавља 27 и јасним опредјељењем Владе да Црну Гору суштински, а не само декларативно, учини еколошком државом. Осврнувши се на своју недавну радну посјету Бриселу и састанак са европским комесаром за животну средину, океане и рибарство Виргинуисом Синкевичиусом, потпредсједник Владе је саговорнике упознао са детаљима Зелене агенде за Западни Балкан која ће бити усвојена у новембру на Самиту у Софији.

Абазовић је казао да је његова визија да Црна Гора у свијету буде препозната као „еко френдли“ земља и да у том смјеру национални паркови играју једну од кључних улога.

Written by Mariana Mihajlovic