Позивам полицију, судство, тужилаштво, инспекцијске органе и надлежне комуналне полиције да почну да испуњавају своје законом утврђене обавезе и коначно ураде нешто на очувању Скадарског језера.

И поред свих напора Службе заштите НП Скадарско језеро, која је иначе малобројна, лоше опремљена и још горе плаћена, да се сачува шаран у вријеме мријеста, односно ловостаја, свакодневно свједочимо бесомучном излову (углавном струјом) заштићене рибе, а још горе и уништавању околног биодиверзитета.

Неопходна нам је асистенција полиције с копна и воде, опрема, а још потребнија одлучност тужилаштва и судства да не траже рупе у закону како би ослободили починиоце овог кривичног дјела како је то до сада био случај, него да најригорозније спроводе закон укључујући и затворске казне за починиоце.

Напомињем да је вриједност излова рибе на Скадарском језеру пет милиона евра годишње, а да још толико доноси туризам који почива управо на љепоти и богатству биодиверзитета који се ових дана немилосрдно уништава. Тим прије и апел житељима који гравитирају Скадарском језеру и који на поштен начин од њега живе, да нам буду сарадници у  овом тешком и важном послу и  да стану у заштиту свог ресурса који може само на добробит да им служи.

У данима који слиједе, Управа Националних паркова неће се устезати да објави нити имена ухваћених криволоваца, али ни имена полицајаца, инспектора, тужиоца и судија који гледају кроз прсте криволовцима и допуштају да се одвија овај злочин над природом.

Ако заједно ово не урадимо, у следећих неколико година можемо да се очекујемо да ће Скадарско језеро да остане без рибе као што је случај са ријеком Зетом, а онда се неможемо надати ни туристима који у том случају заобишли беживотну бару у шта ће се Језеро претворити а што би највише погодило турстичке посленике на Језеру.

Дакле, сви заједно у борбу против уништавања природе и једне од највећих зелених фабрика у Црној Гори.

                                                                                                    Марина Јочић

                                                                              Предсједница Управног одбора ЈПНПЦГ

Written by Mariana Mihajlovic