JPNPCG pridružiće se obilježavanju Dana zaštite Di...

Uz zaštitu prirode, očuvanje kulturnih vrijednosti, istraživanja i promovisanje razvoja u skladu s prirodom, edukacija mladih je jedan od najvažnijih zadataka zaštićenih područja.

 

Danas mladi čine 20 % stanovništva Evrope. Oni su nasljednici naše prirodne i kulturne baštine i mostovi prema lokalnim zajednicama koji su sastavni dio uspjeha za očuvanje prirode.

 

Zaštićena područja Dinarskog luka odlikuje raznolikost vrsta i staništa i bogato kulturno naslijeđe. Kao takva, imaju ogroman potencijal da postanu nezamjenljive učionice na otvorenom za ekološku edukaciju i iskustveno učenje. Zaštićena područja, kada imaju razvijene edukativne programe i obučene edukatore, nesumnjivo predstavljaju odlična mesta za učenje o prirodi i sticanje vještina vezanih za rješavanje problema, kritičko razmišljanje i timski rad, koji su djeci i mladima neophodni u XXI vijeku.

 

U svijetu su prve programe za mlade razvila zaštićena područja u Sjedinjenim Američkim Državama 60-tih godina prošlog vijeka kroz ideju Junior rangera, a Europarc federacija (asocijacija zaštićenih područja Evrope) je prethodnih 20 godina razvila više edukativnih i interaktivnih programa za djecu i mlade u evropskim parkovima.

 

Po uzoru na te programe, u 2024. godini, Parkovi Dinarida su predstavili Program “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka”.

 

Program je usmjeren na edukaciju mladih o ulozi, vrijednostima i radu lokalnog zaštićenog područja, njegovom značaju za rekreaciju, lokalno zapošljavanje, privredu i turizam. Prvi sertifikovani Mladi rendžeri iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine su prošli obuku u Nacionalnom parku Lovćen.

 

Rad sa mladima kroz Program “Mladi rendžeri u zaštićenim područjima Dinarskog luka”  doprinosi  razvoju ekološke svijesti i podsticanju mladih koji gravitiraju zaštićenim područjima da aktivno uzmu učešće u očuvanju i aktivnostima koje se sprovode u parkovima.

 

Mladi ljudi su budući volonteri ili profesionalni zaštitari, stručnjaci, vlasnici zemljišta, donosioci odluka (političari), a među njima su i  budući donatori zaštite prirode. Oni su ti koji trebaju da poznaju, razumiju i podržavaju ideje zaštite prirode i parkova.

 

Ove godine uz niz edukativnih radionica sa najmlađima Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore pridružiće se obilježavanju Dana Dinarida, kako bi zajedno poslali poruku institucijama koje se bave pitanjima životne sredine, obrazovanja, kao i nevladinim organizacijama i svim ljubiteljima prirode, da  je rad sa mladima investicija u budućnost zaštite prirode.

 

Dan zaštite Dinarida – 7. oktobar, ustanovljen je 29. maja 2019. godini na Generalnoj Skupštini  Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina). Obilježavanjem ovog Dana ukazuje se na važnost prirodnog i kulturnog naslijeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno – istorijskih vrijednosti ovog po mnogo čemu posebnog prostora u Evropi.

 

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih  planinskih lanaca u  Evropi, koji povezuje  osam država  jugoistočne Evrope: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

 

Mrežu Parkova Dinarida trenutno čine 110 zaštićenih područja iz 8 zemalja, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su takođe i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je krajem 2014. godine sa sjedištem u Podgorici na osnovu sporazuma 8 zemalja Dinarskog luka - Big Win II.

 

 

 

U ostalim vijestima