Povodom obilježavanja perioda ribolovnog zabrana, a u cilju informisanja i podizanja svijesti školske populacije o značaju Ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero, Služba za promociju, edukaciju i turizam, organizovala je prvu u nizu predviđenih tematskih radionica na temu „Ribolovni zabran u nacionalnom parku Skadarsko jezero”.

Tematska radionica je održana danas, 19. aprila 2019. godine u Centru za posjetioce na Vranjini. U radionici su učestvovali učenici tri osnovne škole: OŠ „ZarijaVujošević“ – Mataguži, OŠ „Vladika Danilo“ – Gornja Zeta i OŠ „MilanVukotić“ – Golubovci.

U prvom dijelu radionice učenici su imali priliku da obiđu Centar za posjetioce na Vranjini, da se kroz prezentaciju na temu ribolovnog zabrana u NP Skadarsko jezero upoznaju sa trajanjem i važnošću ribolovnog zabrana, kao i sa interesantnim vrstama riba. U drugom, kreativnom dijelu radionice, učenici su izveli dva interesantna performansa i napravili panoe sa ekološkim porukama na temu ribolovnog zabrana. Takođe je učestvovao i nadzornik Službe zaštite NP Skadarsko jezero i ispričao djeci o poslu nadzornika tokom Ribolovnog zabrana. Učenici su izrazili interesovanje za priču nadzornika i postavljali brojna pitanja.

Ostale radionice na temu ribolovnog zabrana biće realizovane kroz posjetu u nekoliko osnovnih škola koje gravitiraju prostoru nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Učenici osnovnih škola sa ove radionice uputili su snažnu poruku svim nesavjesnim građanima koji ugrožavaju riblji fond NP Skadarsko jezero:

„Vjetar nosi naš glas:

Krivolovci,

Jezero čuvajte za nas!”

PR Služba

Written by Anes Lekic