Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Edukativnim radionicama JPNPCG obilježilo Svjetski dan vlažnih staništa

Edukativnim radionicama JPNPCG obilježilo Svjetski dan vlažnih staništa

ramsar_5_radionicaosnovna_skola_ramsar

U cilju podizanja nivoa svijesti školske populacije o značaju zaštite prirodnih vrijednosti, povodom 2. februara - Svjetskog dana vlažnih staništa, edukatori Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore organizovali su tematske interaktivne radionice za učenike šestog i sedmog razreda osnovnih škola. Prva radionica organizovana je u OŠ „Sutjeska“ (Podgorica), 1. februara, i druga u OŠ „Niko Maraš“ (Bijelo Polje, Golubovci), 2. februara.

Edukatori JPNPCG Marijana Živaljević i Marina Kojović informisale su učenike škola o značaju zaštite i očuvanja NP Skadarsko jezero kao jednog od vlažnih staništa od međunarodnog značaja, biljnim i životinjskim vrstama koje su karakteristične za ovo zaštićeno prirodno područje, te o Ramsar konvenciji i Svjetskom danu vlažnih staništa u skladu sa ovogodišnjom temom „Vlažna staništa za održivu urbanu budućnost“. Učenici su pokazali veliko interesovanje za vrijednosti ovog nacionalnog parka tokom interaktivne radionice i kviza znanja. U cilju podsticanja njihovih saznanja o svim nacionalnim parkovima, dobili su simbolične nagrade kao što su promotivni katalozi o NPCG, ekološke majice, ekološki cegeri, itd, te iskazali spremnost da u narednom periodu organizovano posjete nacionalne parkove.

Skadarsko jezero, površinom od 370 - 530 km², zavisno od vodostaja, predstavlja najveće jezero na Balkanu. Crnoj Gori pripada 2/3 jezera, dok je 1/3 na teritoriji Republike Albanije. Crnogorski dio jezera sa priobaljem, površine 40.000 hektara, proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine, dok je kao vlažno stanište od međunarodnog značaja uvršteno 1995. godine na Ramsar listu. Skadarsko jezero se odvaja od ostalih nacionalnih parkova kao područje sa izrazitim limnološkim karakteristikama, izuzetnim bogatstvom ornitofaune i ihtiofaune i vegetacijom močvarnog tipa. Kudravi pelikan Pelecanus crispus je zaštitni znak jezera i nacionalnog parka.

Ramsarska konvencija usvojena je u iranskom gradu Ramsaru 2. februara 1971. godine, i predstavlja sporazum između vlada koji obezbjeđuje okvir međunarodne saradnje za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa. Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 2. februara 1997. godine, a vladine institucije, nevladine organizacije i grupe građana na svim nivoima zajednice organizuju akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o vrijednostima vlažnih staništa i Ramsarske konvencije u skladu sa predloženom temom.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna