Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Dodjela platnenih cegera i edukativne radionice u okviru Ekološke kampanje Budi šampion privlače pažnju brojnih građana

Dodjela platnenih cegera i edukativne radionice u okviru Ekološke kampanje Budi šampion privlače pažnju brojnih građana

edukativna_radionica_u_okviru_ekoloske_kampanje_Budi_sampion

Pod sloganom Neću kesu! Imam ceger! upravo se realizuje druga faza ekološke kampanje Budi šampion koju sprovode Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće uz nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori.

U okviru druge komponente kampanje „Budi šampion“, ključne poruke usmjerene su na podizanje svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa. U cilju ukazivanja na negativne efekte upotrebe plastičnih kesa i pravilnog odlaganja otpada, organizovana su tri ekološka događaja i to u Bijelom Polju u objektu France 12. januara, u Nikšiću u Cosmetics Marketu 13. januara i danas (14. januar) u Našem diskontu „Voli“ na Zabjelu u Podgorici.

„Nacionalni parkovi Crne Gore, osim što angažuju Službe ambijentalne higijene u cilju uređenja i čišćenja prostora, usmjeravaju svoje aktivnosti i na edukativne kampanje kao što je ekološka kampanja Budi šampion. Brojnim aktivnostima želimo da ukažemo na značaj zaštite prirode i pravilnog odlaganja otpada posebno u zaštićenim područjima jer se u njima nalazi najvrednija prirodna baština naše zemlje“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica povodom organizovanja ekološkog događaja u Podgorici.

„Od posebnog je značaja da zajedno sa lokalnim upravama i zajednicama, kao i komunalnim preduzećima, ulažemo napore u cilju efikasnijeg uklanjanja otpada sa prostora zaštićenih područja, i u tom pravcu slijedimo smjernice Vlade Crne Gore koje se odnose na problematiku upravljanja otpadom i zaštite životne sredine,“ dodao je Klica.

U toku kampanje sprovedeno je istraživanje na području svih pet Nacionalnih parkova koje je, između ostalog, pokazalo da su plastične kese glavni zagađivač prirode u zaštićenim područjima. Zbog sve veće upotrebe, plastične kese su postale problem jer predstavljaju glavni dio otpada i ujedno zagađivač životne sredine. Takođe je Istraživanje pokazalo da prosječno domaćinstvo sa prostora Nacionalnih parkova troši jednu plastičnu kesu dnevno, kao i da je 78% anketiranih mještana spremno da podrži inicijative za smanjenjem upotrebe plastičnih kesa, pogotovo što, više od estetskog, zabrinjava njihov toksični uticaj na životnu sredinu – u kojoj se razgrađuju stotinama godina.

U srijedu, 17.01.2018. godine svi stanovnici sa područja pet nacionalnih parkova Crne Gore: NP Lovćen, NP Skadarsko jezero, NP Biogradska gora, NP Durmitor i NP Prokletije moći će da dobiju besplatni platneni promotivni ceger ekološke kampanje uz dnevno izdanje novina Vijesti.

Ovim aktivnostima ekološke kampanje Budi šampion! završava se njen vidljivi dio. Nakon ovoga, slijedi sprovođenje istraživanja DeFacto agencije kojim će se mjeriti efekti kampanje koja je u svom vidljivom dijelu trajala od septembra 2017. godine.

Podsjećamo da je Ekološka kampanja Budi šampion počela sa realizacijom jula 2017. godine i imala za cilj podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada. U okviru prve komponente, na osamdeset  lokacija bilborda u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore građanima su se u sportskom maniru i dresovima reprezentacije Crne Gore obraćali promoteri kampanje - mladi sportisti muške košarkaške i ženske rukometne reprezentacije prenoseći  poruku kampanje Baci opad na pravo mjesto! Budi šampion!  Osim na bilbordima, ova komponenta kampanje je bila vidljiva i preko online portala, kao i na dvadeset tabli upozorenja na prostoru NP Skadarsko jezero sa kojih su građani upozoravani na obavezu pravilnog odlaganja otpada.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna