Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Privremeno zatvaranje planinarskih staza od 15. novembra

Privremeno zatvaranje planinarskih staza od 15. novembra

Saopštenje Planinarskog saveza Crne Gore o privremenom zatvaranju planinarskih staza Nacionalne mreže:

Privremeno se zatvaraju sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne mreže na teritoriji Crne Gore za korišćenje u zimskom periodu od 15. novembra 2017. do 01. maja 2018. godine.


Imajući u vidu trenutne vremenske prilike u brdsko-planinskim područjima gdje se već formirao sniježni pokrivač, privremeno se zatvaraju planinarske transverzale (PPT „Orjen-Lovćen-Rumija“, CT-1 „Planinama Crne Gore“, „Via Dinarica“ i  „Vrhovi Balkana“) i druge uređene i markirane staze nacionalne i lokalne mreže zbog potencijalnih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika.

Korišćenje staza za zimske uspone u masivima: Prokletija, Komova, Hajle, Durmitora, Pive, Maglića, Žijova, Prekornice, Moračkih planina, Sinjajevine, Ljubišnje, Orjena, Lovćena i Rumije, zabranjene su nenajavljenim (u zoni NP i graničnom području), neorganizovanim, neopremljenim i neformalnim „planinarskim“ grupama, samovoljnim pojedincima i grupama planinara bez stručnih vodiča i zimske opreme. Korišćenje nije dozvoljeno zbog opasnosti od lavina, gromova, mećava, magle, udara vjetra, zvijeri, zaleđenog i klizavog terena, niskih temperatura, nepostojanja adekvatne  infrastrukture duž staze (zimske signalizacije, skloništa od nevremena), nenaseljenosti, loših saobraćajnih veza u masivima i trajanja obdanice.

Korišćenje u zimskom periodu ostalih prohodnih planinarskih staza u primorskom i centralnom dijelu Crne Gore, ne preporučuje se korisnicima, bez adekvatne pripreme, bezbjednosnih mjera i zimske opreme, prema namjeni - težini staze, a posebno u složenim meteo uslovima bez stručnih vodiča, pojedinačno ili u manjim grupama. Potrebno je voditi računa o obdanici, naglim promjenama vremena, gromovima i ledenim kišama.

Na osnovu iskustva tokom zimske sezone 2016/2017. godina, Stručna komisija PSCG ovim putem podsjeća, apeluje i preporučuje korisnicima, tur operatorima, NTO, LTO i klubovima sledeće:

-        Da svi korisnici planinarskih staza u predstojećem zimskom periodu (planinari, alpinisti, turno skijaši i hodači na krpljama i drugi) poštuju privremeno zatvaranje staza / zabranu, da ne koriste staze na svoju ruku i bez adekvatne pripreme i zimske opreme, a posebno u složenim meteo uslovima.  
-        Da poštuju preporuke i kodeks ponašanja u planini pri lošim meteo uslovima, ako nisu  organizovani zimski usponi od stručnih službi PSCG, GSS i planinarskih klubova, uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika.
-        Da je organizator zimskih uspona, pohoda i planinarskih aktivnosti odgovoran za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, da postupa shodno Zakonu o organizaciji javnih skupova i sportskih priredbi takmičenja, te obavjesti GSS CG i Graničnu policiju (po potrebi), organizuje službu spašavanja (GSS) i preduzme preventivne mjere zaštite korisnika. 
-        Ski centri, JPNPCG, Tur operatori, NTO, LTO i organi lokalne uprave da na pogodan način obavještavaju korisnike o opasnostima u zimskom periodu u svojim zonama – destinacijama  pravovremeno.  

Staze za hodanje na krpljama planinari i drugi korisnici mogu koristiti isključivo organizovano, tamo gdje je postavljena zimska signalizacija. Ove staze su u nadležnosti NP Durmitor, Parka prirode „Piva“, Ski centra „Vučje“ Ski centra „Kolašin“, LTO: Plav, Mojkovac, Berane, Andrijevica, Bijelo Polje, Pljevlja, Šavnik i Rožaje, koji rentiraju krplje i obezbjeđuju pomoć stručnog vodiča.

Ostali sadržaji planinarstva u zimskim uslovima mogu se izvoditi samo organizovano na osiguranim i obezbijeđenim terenima, stazama i objektima uz stručni nadzor i licencirane vodiče. Organizator snosi punu odgovornost za bezbjednost korisnika.

PSCG upozorava da se staze koriste na sopstveni rizik i odgovornost korisnika.   

PSCG i stručna služba ne snosi nikakvu odgovornost prema korisnicima staza, koji se ne pridržavaju razloga privremenog zatvaranja staza, apela i preporuka, te samovoljno koriste planinarske staze i izlažu opasnosti sebe i druge korisnike.

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna