Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Bacite otpad na mjesta namijenjena za to

Bacite otpad na mjesta namijenjena za to

cuvajmo_prirodu_cistomNastavak Ekološke kampanje Budi šampion

Ove nedjelje u NP Skadarsko jezero počelo je postavljanje tabli obavještenja sa kojih se poručuje „Čuvajmo prirodu čistom! Bacite otpad na mjesta namijenjena za to“. Table predstavljaju dio zajedničke Ekološke kampanje „BUDI ŠAMPION“ koju realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore uz podršku Delegacije Evropske Unije.

Sistem informativnih i tabli upozorenja na području NP Skadarsko jezero biće postavljen na lokacijama koje su u toku pripreme projekta identifikovane kao najugroženije otpadom.

Nacionalni parkovi Crne Gore apeluju na građane, posebno na mještane i posjetioce, da ekološki odgovornim ponašanjem doprinose zaštiti i očuvanju zaštićenih prostora i da bacaju otpad na mjesta predviđena za to.

Moramo biti svjesni da kvalitet životne sredine u velikoj mjeri zavisi od odgovornog ponašanja svih članova naše društvene zajednice. Zato pokažimo svijest o vrijednostima Nacionalnih parkova Crne Gore i čuvajmo prirodu čistom!

Kampanja BUDI ŠAMPION dizajnirana je u edukativno informativnom kontekstu i kao takva usmjerena je ka postizanju cilja u oblikovanju javnog mnjenja u svrhu podizanja svijesti građana svih starosnih struktura o značaju pravilnog odlaganja otpada. Na osamdeset najprometnijih lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore postavljene su promotivne instalacije na bilbordima sa kojih kao promoteri Ekološke kampanje istaknuti sportisti muške košarkaške i ženske rukometne reprezentacije naše zemlje, upućuju ključne poruke Budi šampion! Baci otpad na pravo mjesto!

U drugom dijelu, Kampanju će pratiti i online portali, kao i akcije u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, u kojima će se dijeliti platneni cegeri koji će sadržati poruku Neću kesu! Imam ceger! u cilju smanjenja korišćenja plastičnih kesa, koja upućuje na sproveđenje veoma jednostavne radnje - promjeni naših ličnih navika.

Paralelno, sa vidljivim dijelom Kampanje sprovodi se ispitivanje stanovništva na lokacijama koje gravitiraju svim nacionalnim parkovima Crne Gore. Cilj ispitivanja je identifikacija navika i načina odlaganja otpada, nivoa svijesti o prepoznavanju ekoloških prijetnji od neadekvatnog odlaganja otpada, mišljenja o uticaju zagađenja na  opštu sliku o Crnoj  Gori, kao i načina razmišljanja o ličnoj odgovornosti za rješavanje problema životne sredine.

PR Služba

 

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna