Logo_nacionalniParkovi_
  webfest2011_baner

 

line

Panoramski putevi

Panoramski_putevi

You Tube

You_Tube

Brošura - monitoring

monitoring

Početna Aktuelno Razmjenom iskustava ka unaprijeđenju rada službi zaštite

Razmjenom iskustava ka unaprijeđenju rada službi zaštite

rsz_lukas_schmidt_na_sastanku_sa_predstavnicima_uo_i_jpnpcg

U cilju upoznavanja sa načinom funkcionisanja, organizacije i nastavljanja aktivnosti na unaprjeđenju saradnje između JPNPCG i NP Švarcvald, kao i razmjene iskustava, u posjeti Nacionalnih parkova Crne Gore proteklih dana bio je nadzornik njemačkog NP Švarcvald Lukas Schmidt.

Na sastanku koji je danas, 11.10.2017. godine, održan u Upravi JPNPCG, u susretu sa predsjednicom UO Azrom Vuković i direktorom JPNPCG Elvirom Klicom i njegovim saradnicima, nadzornik iz Njemačke je informisao o utiscima tokom boravka u NPCG, mogućnostima unaprijeđenja rada službi zaštite, kao i o prijedlozima koji mogu biti predmet budućih projekata između JPNPCG i NP Švarcvald.

rsz_sef_sluzbe_zastite_np_biogradska_gora_mile_rnkovic_i_nadzornik_np_svarcvald_lukas_schmidt

Posjeta predstavnika NP Švarcvald crnogorskim zaštićenim područjima doprinosi pospješivanju međunarodne saradnje i razvoju ideja u cilju osmišljavanja zajedničkih projekata iz oblasti zaštite, očuvanja i promocije zaštićenih područja. U pripremi je Sporazum o saradnji između JPNPCG i NP Švarcvald kojim će se planirati studijske posjete, razmjena iskustava u radu službi zaštite, promocije i turizma.

Predstavnik NP Švarcvald je posjetio NP Skadarsko jezero, NP Biogradsku goru i NP Durmitor, susreo se sa nadzornicima i predstavio način rada njemačke službe zaštite koja ima dvije kategorije nadzornika. Jedna grupa nadzornika je zadužena za sporovođenje zakona i kontrolu prostora, dok je druga zadužena za saradnju sa posjetiocima i školama, i informisanje o turističkoj ponudi i važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti u Parku. U tom smislu, na sastanku u JPNPCG, bilo je takođe riječi o potrebama unaprjeđenja i načinima uspostavljanja modernog funkcionisanja Službi zaštite NPCG, po ugledu na evropske nacionalne parkove, kako bi iste bile spremne da na najbolji način odgovore sve većim očekivanjima.

rsz_lukas_i_nadzornici_u_np_durmitor

Predstavnici NPCG su se zahvalili nadzorniku iz njemačkog nacionalnog parka na korisnim informacijama i sugestijama, i ujedno predložili da predstavnici NP Švarcvald u većem broju posjećuju NPCG u budućem periodu u cilju razvijanja saradnje i u drugim oblastima zaštite prirode.

PR Služba

Mapa

mapa

line_green2

gifHeader_02gifHeader_03gifHeader_04gifHeader_05logoi-dopuna2gifHeader_07gifHeader_08gifHeader_09logo_dopuna